Kiitos Saija! Kärppien kausi päättyi pronssijuhliin ja tunteikkaisiin jäähyväisiin
16.3.2019 22:03 Uutiset / Naisten Liigajoukkue

Saija Tarkki teki voittomaalin ja voitti joukkueelleen pronssia

Oulun Kärpät voitti lauantai-iltana Naisten Liigan pronssiottelussa kuopiolaisen KalPan. Matsin sankari ei voinut olla kukaan muu kuin käsittämättömän ja komean jääkiekkouransa tänään lopettanut Saija Tarkki, joka teki ratkaisuosuman päätöserässä ja johdatti Kärpät voittoon maalein 3-2 (1-1, 1-0, 1-1). Ottelun jälkeen monen silmännurkka kostui, kun yleisö hyvästeli Kärppien päävalmentajan Mira Kuisman, joukkuemanageri Eero Sirviön sekä kärppälegendan.

Otteluraportti

Kärppien ja KalPan kohtaamiset ovat olleet tällä kaudella värikkäitä sekä jännittäviä, eikä tämäniltainen ollut poikkeus. Avauserässä molemmat joukkueet saivat kosolti maalipaikkoja. Tulivoimainen KalPa laukoi pelottavasti, ja Kärppien maalivahdin Johanna Oksmanin oli oltava hereille jokaisessa tilanteessa.

Myös Kärppien hyökkäyspeli toimi. Tästä erinomaisen esimerkin antoi Alexia Remes, joka teki pelin ensimmäisen maalin. Pakkikaveri Isa Rahunen petasi Remesille tilaa, ja puolustajan laukaus painui pelaajakasan lävitse kuopiolaisten häkkiin. 1-0.

Kukaan ei uskonut, että KalPa olisi lannistunut. Vieraat painoivat lisää kaasua ja vyöryttivät kiekkoa kohti Kärppien maalia. Kun Kärpät sortui jäähyilyyn, KalPa onnistui tasoittamaan. Ajassa 17:19 Tanja Niskanen pääsi rokottamaan ylivoimalla tyylipuhtaalla laukauksella.

Toisessa erässä vauhti ei hyytynyt. KalPa sortui rikkomaan Kärppien pelaajia, joka johti uusiin jäähyihin. Kotiyleisö pääsi hurraamaan toistamiseen, kun Nelli Salomäki syötti Tarkille avopaikan ja Suvi Käyhkö kävi luutimassa irtokiekon KalPan maaliin. Yksi syöttöpiste lisää Tarkin tilastoihin.

Maalit olivat tänään harvassa. KalPa haki tasoitusta vimmatusti, mutta päätöserään lähdettiin kotijoukkueen 2-1-johdossa.

Tolpat kolisivat ja Johanna Oksman venyi supertorjuntoihin kolmannen erän alkupuoliskolla. KalPan maalinälkä oli valtaisa, mutta kiekko ei mitenkään läpäissyt vahvaa peliä pelannut Kärpät-vahtia. Oksmanin tylsytettyä KalPan yritykset oli koskettavan hetken vuoro, kun Saija Tarkki, joukkueensa ikoni, laukoi reboundin sisään ajassa 52:10. Maali oli kärppälegendan 188. Suomen pääsarjassa, kun yhteen lasketaan kaikki runkosarja- sekä pudotuspelit.

Tarkin maalin jälkeen kotijoukkue pelasi ehjästi. Se kulutti pelikelloa tehokkaasti ja teki selväksi, ettei vieraat päässeet takaisin peliin. KalPa onnistui kuitenkin saamaan lohdutusmaalinsa seitsemän sekuntia ennen loppua. Se tuli silti liian myöhään, ja päätössummerin soitua Kärppien pronssijuhlat saivat alkaa.

Tarkki halusi jättää Kärpät näyttävästi, ja hän keräsikin illan pelissä tehot 1+1. Hänet valittiin täysin oikeutetusti pelin parhaaksi.


Kiitos Saija, Mira ja Eero!

Suomen pääsarjassa vain Kärppiä edustanut Saija Tarkki oli huomion keskipisteenä, vaikkei sitä olisi halunnutkaan. Fanipäädyn kannattajajoukko oli rakentanut banderolleja, joissa kiitettiin Tarkkia kaikesta ja pyydettiin pelipaitaa jäähallin kattoon. Tarkki kukitettiin loppuseremonian aikana, ensin virallisesti, sen jälkeen vähemmän virallisesti, kun Pikku-Saijat luistelivat jäälle ja halasivat juhlakalua vuorollaan.

Kuuluttaja listasi Tarkin tilastoja:

188 maalia ja 499 tehopistettä Suomen pääsarjassa.

209 ottelua ja 55 pistettä maajoukkueessa.

Suomen mestaruuksia 3, 6 hopeaa ja 5 pronssia.

MM-kisoja 8 ja MM-pronsseja 3.

Olympialaisia 3 ja yksi olympiapronssi.

Lisäksi: Vuoden naiskiekkoilija 2003, SM-sarjan paras puolustaja 2007 ja 2012, SM-sarjan All Stars 2012 sekä Naisten Liigan paras +/- -tilasto 2018.


Saija Tarkilla ei ollut kiire lähteä kaukalosta. Nainen, joka on antanut jääkiekolle niin paljon, hävisi pelaajatunneliin vasta sitten, kun viimeisetkin katsojat olivat suuntaamassa ulos. Mestari oli jättänyt hyvästit.


Ennen pronssimitalien jakoa myös Mira Kuisma sai läksiäislahjan. Kärpät kahteen mestaruuteen käskyttänyt valmentaja suuntaa ensi kaudeksi muihin haasteisiin, ja yleisö antoi hänelle raikuvat aplodit, kun kukat löysi omistajansa.

Kuisma oli vaativa ja reilu päävalmentaja. Hän ei päästänyt pelaajia helpolla ja osasi vastata vastustajien taktiikoihin mestarillisesti. Monella joukkueella ei ole ollut päävalmentajaa, joka pystyi paikkaamaan luukkuvahtina, jos loukkaantumiset rasittivat maalivahtiosastoa. Kuismalle ei kertynyt peliminuutteja, mutta kyllä ne kopit tarttuivat ainakin alkulämmittelyissä.

Kuisma keräsi kunniaa myös Kärppien ulkopuolella. Alkuvuodesta Kuisma toimi ensimmäistä kertaa Tyttöleijonien päävalmentajana MM-kisoissa ja ohjasi ryhmänsä heti pronssille. Mitali oli Tyttöleijonille ensimmäinen sitten vuoden 2011.

Kärppien toiminnasta ulos siirtyy myös joukkuemanageri Eero Sirviö. Hän toimi tehtävässään kaudella 2012-2013 sekä vuodet 2016-2019. Sirviön ei tarvitse maksaa enää koskaan kärppänaisten ottelulipuista, sillä organisaatio palkitsi hänet kultaisella kausikortilla.

Kärppänaiset vastaanottivat pronssimitalinsa. Vaikka kausi päättyi iloisesti, ensi kaudella Kärpät lähtee jälleen mestaruuden perään. Silloin joukkueessa kukaan ei käytä pelaajanumeroa 20, sillä se kuuluu vain yhdelle, uskomattomalle jääkiekkoilijalle.


Sami Ikonen

Kuvat: Sirpa Pöyhönen   
Lisää uutisia
Naisten Liigajoukkue
«  Tammikuu   »
Kategoriat