Jorma "Nepe" Nykänen on poissa
Julkaistu: 01.12.2014 00.00

Jorma "Nepe" Nykänen on poissa

JORMA NYKÄNEN

 

Yksi Oulun Kärppien kolmesta perustajasta, Jorma Nykänen kuoli Oulussa 5. päivänä marraskuuta 2014. Hän oli syntynyt Oulussa 18.9.1927.

 

Päätös Oulun Kärppien perustamisesta syntyi keväällä1946. Tuolloin Jorma Nykänen, Eero Tauriainen  ja Jouko Lahti päättivät perustaa Ouluun uuden palloiluseuran. Perustamisen jälkeen Kärpissä pelattiin kesällä jalkapalloa ja talvella jääpalloa. Jääkiekko tuli toimintaan mukaan vuonna 1948, jolloin Ouluun oli saatu ensimmäinen jääkiekkokaukalo. Jorma Nykänen, tuttavien kesken Jompe tai Nepe, toimi Kärppien ensimmäisen jääkiekkojoukkueen valmentajana ja oli ensimmäinen jääkiekkoerotuomari. Valmennustyön lisäksi Jorma toimi vuosien varrella Kärpissä useissa eri tehtävissä. Nykänen oli Oulun Kärppien ja Oulun Jääkiekkotuomareiden kunniapuheenjohtaja.

 

Jorma Nykänen toimi pitkään Suomen Jääkiekkoliiton eri tehtävissä. Hän oli pitkään mukana liittohallituksessa ja liittovaltuustossa edustaen usein koko Pohjois-Suomea. Lisäksi hän toimi useita vuosia Jääkiekkoliiton pohjoisen alueen aluetoimikunnan puheenjohtajana ja oli alueen kunniapuheenjohtaja.

Suomen Jääkiekkomuseo on aateloinut Jorma Nykäsen Jääkiekkoleijonan arvonimellä (numero 56).

 

Jorma Nykänen teki pitkän päivätyön kirjapainoalan yrittäjänä. Yhdessä Eero Tauriaisen kanssa hänellä oli kirjapaino yli neljänkymmenen vuoden ajan. Kirjapaino toimi useamman vuosikymmenen ajan myös Oulun Kärppien toimistona ja varastona. Yrittäjän työpäivät venyivät usein erittäin pitkiksi, sillä hoidettavana olivat sekä leipätyö että Kärppäasiat.

 

Jorma Nykäsen oma urheilu-ura oli yleisurheilun puolella. Hän edusti Oulun NMKY:tä ja juoksuista erityisesti pikamatkat olivat hänen suosikkeja. Lämmöllä hän muisteli Ynnin ja Pyrinnön välillä käytyjä tiukkoja kamppailuja mm. Oulun Ympärijuoksussa.

 

Halosenniemen kesäasunto oli erityisen mieluinen paikka Jorma Nykäselle. Kesät Jorma asui vaimonsa Pirkon kanssa pääosin Halosenniemessä ja he kulkivat sieltä töissä Oulussa. Mökillään Jormalla oli aina pientä puuhastelemista ja hän oli varsinainen viherpeukalo. Kesäksi hän mielellään istutti erilaisia kasveja ja kasvatti niitä huolella. Myös alueen eläimistö tuli Pirkolle ja Jormalle tutuksi ja oraville, linnuille sekä siileille löytyi aina ruokaa ja aikaa. Kesäasunnolla vieraili vuosien varrella myös useita kansallisia ja kansainvälisiä jääkiekkovaikuttajia kuten Boris Majorov, Joe Wirkkunen ja Gustav Bubnik.                  

Jorma oli erittäin seurallinen ja helposti lähestyttävä.Hän oli luonteeltaan optimistinen ja positiivinen ja hän toimi vaimonsa omaishoitajana lähes kuolemaansa saakka.

 

Jorman muisto elää hänen mukaansa nimetyssä Oulun jäähallin Nepe-kabinetissa. Lisäksi Kärppien entisten liigapelaajien yhdistys on nimeltään Kärpät  Nepet.

                     

                      Jukka Tauriainen, kummipoika ja perhetuttava

                      Jarmo Tauriainen, perhetuttava

Seuran uusimmat